Kako (ne)zaraditi od streaminga?

“Zašto su stvaratelji nevidljivi u podjeli prihoda?”, pita on, a ja imam odgovor.

  min. čitanja

Njemačka GEMA je objavila istraživanje o prihodima od streaminga u ... Njemačkoj. Ne znam koliko je koštalo ovo istraživanje, ali za ovu količinu TOPLE VODE se vjerojatno moglo i manje platiti.

 

Autori su pre malo plaćeni i diskografi u prosjeku uzimaju 77%. Kakvo iznenađenje...

 

I predsjednik CISACa (ABBA) se pitao za mišljenje, koje je isto šokiralo... NOT!

 "Zašto su stvaratelji nevidljivi u podjeli prihoda?", pita on, a ja imam dogovor.

 Jer je u pitanju ekonomija i tržište, a ne socijalna pomoć.

Streaming servisi

Streaming servisi su third-party platforma, firma isto kao Facebook ili Instagram i tko god ju koristi slaže se da igra po njihovim pravilima koja se neće tako brzo promijeniti.

 

Ako u svom radu ovisiš samo o takvim platformama TI SI U RENTANOM STANU i tvoj stanodavac ti može postaviti uvjete kakve hoće - ako se ti složiš s njima i potpišeš i nastaviš koristiti tu platformu.

 

Pretpostavljam da ako prodajete šibice morate imati jako dobar plan za prodati ih PUNO i da nećete očekivati da možete svaku prodati za €100 pa da si skratite posao. Ako tako mislite, treba vam veliki reality check.

 

Podsjećam - kod nas je jedan stream na Spofityu $0,001, što je 3x manje nego u SADu. Usporedite to sa cijenom jedne majice koju možete prodati nekom fanu koji jedva čeka da se pohvali sa kul novim komadom mercha od svog najdražeg benda.

 

1 majica = €15 = 15,000 streamova

Koju od ove dvije opcije mislite da možete lakše ostvariti?

Diskografi i ugovori

Isto vrijedi i za labele/diskografe. Ako si potpisao nepovoljni ugovor - sam si si kriv. Nisi morao.

 

Rat koji se vodi između diskografa i HGU-a u Hrvatskoj i EU je ozbiljna bitka i zaključak je upravo taj, ali ima svoje slojeve koje ću morati detaljno raspisati u nadolazećim tjednima, mjesecima.


Znam da ću zvučati kao da vas navlačim, ali tu priču moramo detaljno proučiti da bi izvukli još bitnih zaključaka.

Poslovni duh

Vidljivost se zarađuje! Isto kao u bilo kojoj drugoj industriji. Dobar proizvod ne garantira da će ga svi kupiti - osobito ako NITKO NE ZNA DA POSTOJI! Ako ne postoji potražnja, neće biti ni zarade.

 

Najlakše je napraviti proizvod/pjesmu i onda prepisati nekom drugom brigu o prodaji tog proizvoda. To je najlakši način za nalaženje isprike zašto se proizvod ne prodaje.

 

A s druge strane - što ako napraviš proizvod i pobrineš se napraviti potražnju za njim i prije nego dođe u prodaju?


Jeste ikad vidjeli redove ispred Apple storeova kad se najavi novi iPhone? Da vas podsjetim slikom....

Apple Store line - Source: The Wall Street Journal

Onda se desi da te počinju zvati distributeri/dućani i traže da svoj proizvod prodaješ kod njih jer znaju da će od njega zaraditi, a ti možeš.... wait for it..... DIKTIRATI UVJETE!

 

Ali za takve pregovore treba imati i malo znanja o samoj industriji u koju se upuštate, jer će vas opet preveslati. Nemojte se zavaravati da će vam netko ponuditi silne novce jer se sažalio nad vama.

 

Zamislite si da ste u toj poziciji - da ste stvarno pozvani na razgovor i pregovarate o uvjetima ugovora s nekim direktorom koji jedva čeka da na vama zaradi.

 

Nakon toliko truda i učenja i shvaćanja industrije i kako doći do tog trenutka, garantiram da će vam prva pomisao biti - Ako sam došao do tuda sam, vjerujem da bi ponuda morala biti JAAAAAKO dobra da bi ju prihvatio.

 

Razmislite malo o ovim stvarima i slobodno se složite sa mnom. Ili ne morate… Rado ću još elaborirati na ovu temu.

Zaključak

Streaming platforme imaju svoju svrhu i ne govorim da ih treba bojkotirati - ali treba shvatiti:

  • kako ih se koristi
  • što uopće nude
  • u kolikoj mjeri to meni može biti korisno i vrijedno živciranja


Prije nego krenemo ZAHTJEVATI da nam se da novac, trebamo se zapitati koliko za našim proizvodom uopće ima potražnje kako bi njegova vrijednost mogla biti bolje definirana i to u očima onih koji proizvod konzumiraju, a to su FANOVI, slušatelji!


Proizvodi kojih ima manje ili koji su dovoljno cijenjeni u krugovima koji ih konzumiraju imaju daleko višu cijenu od onih koji mislimo da moraju biti skupi jer držimo su "najbolji"... ili samim njihovim postojanjem.


A što se diskografa tiče... da, još uvijek mislim da nisu više ni približno relevantni kao prije samo nekoliko godina i da nisu više niti nužno zlo bez kojeg se ne može, osobito jer nemaju pojma kako zaraditi novac, kako za sebe tako i za klijenta.




Ako te zanima kako se pokrenuti s mjesta i napraviti sljedeći korak koji će te osloboditi od ovog začaranog kruga klikni na gumb odmah ispod ovog članka.




PRESTANI TAPKATI U MRAKU!

Ispuni Besplatnu

Emuzičar Procjenu

>