Diskografska industrija kakvu poznajemo propada, a evo i zašto…

Poslovni model koji muzička idustrija ima od pamtivjeka dugo je bila prepreka uspjehu mnogih muzičara, umjetnika, izvođača. Kako vrijeme prolazi, taj model postaje sve teži za održavanje, a industrija se svim silama trudi što sporije evoluirati i prihvatiti te promjene. Revolucija nezavisnih kreativaca lovi sve veći zamah i prošlo je vrijeme “gatekeepera”.

  min. čitanja

ZAŠTO JE TOME TAKO?

Diskografi više nemaju NIKAKAV monopol ni ekskluzivu:
- Niti na snimanje
- Niti na objavljivanje
- Niti na marketing, promocija, pristup publici

Nezavisna scena počinje shvaćati što je posao i kako sve monetizirati odnos sa svojom publikom i postotak uspješnih nezavisnih izvođača se skoro svake godine udvostručuje.

...a diskografi nemaju pojma kako zaraditi kada su im glavni izvori prihoda postali neodrživi.

STJERALI SU SE U KUT

1. Sami su proglasili smrt CDa, a nezavisni izvođači prodaju CDe, LPeve i KAZETE zajedno sa majicama, prišivcima i pramenovima svoje kose ako treba i ako će netko za to platiti.
JER NE ZNAJU KAKO!!!

2. Zarađuju isključivo od ugovora uzimanjem postotka od mizernih naknada za autorska i sva ostala srodna prava i kikiriki od streaminga, a što rade za uzvrat???? NIŠTA! Ili ako nešto rade daju neke sitne novce jednokratno, a ubiru svoj postotak duuugo nakon povrata investicije. Čak kreditiraju izvođače i nadaju se da će jedan od xy upaliti, a ako ne upali, naplate se sa kamatama. Možda to nije tako česti slučaj kod nas, ali u slučaju ovih majstora iz članka to je 90% diskografskog tržišta.

3. Nikada nisu ulagali u razvoj i prilagodnu s vremenom jer nisu morali zbog monopola jer bi radije ništa radili nego se educirali i priznali da nemaju pojma.
I NE - objavljivanje postova na društvenim mrežama i YouTube videa nije prilagodba jer ne iskorištavaju 10% prilika koje im se pružaj u online svijetu - I TO LOŠE!

4. Nije više toliko jednostavno i jeftino STVORITI zvijezdu kako je bilo prije pa je to spalo skoro isključivo na samog izvođača - kažu: "Moraš se dokazati, znaš...".

Dragi muzičari, ako ssssslučajno čitate ovo moje negodovanje i pametovanje počnite se educirati kako se radi posao u 2023. godini umjesto da ovisite o tome da vam kao u 1973. nešto slučajno padne s neba jer ste se uvjerili da nema drugog puta.

Prestanite se trudit uvlačit u sve rupe diskografima neko POČNITE SKUPLJATI FANOVE KOJI ĆE VAS FINANCIRATI kako svaki biznis ima dužnost tražiti nove mušterije!

"Zašto bi morao? Ja sam umjetnik, a ne prodavač."
A nisi prodavač i kad se hoćeš prodati nekom diskografu za groš?

Jel' isto misli poduzetnik koji je recimo inženjer koji je izmislio neki novi super izum?
NARAVNO! Ali ako želi da njegova firma uspije i proda taj proizvod što više ljudi mora nositi više kapa.

".... ali Tomislav.... ne želim se prodati... "
A KAJ JE POTPISIVANJE UGOVORA S VRAGOM KOJI ZAUZVRAT UZIMA 80% SVEGA?

 
Zaključak svega ovoga možete čuti u videu kojega sam zalijepio na vrh članka, ali je vrlo jednostavan:


  • UZDAJ SE U SE I SVOJE KLJUSE
  • BUDI SAM SVOJ MAJSTOR I VLASNIK SVOG USPJEHA
  • OSLOBODI SE OD POSLOVNIH MODELA KOJI NE FUNKCIONIRAJU


Do sljedećeg čitanja i gledanja, ostanite kreativni i pametni!

Tomo


PRESTANI TAPKATI U MRAKU!

Ispuni Besplatnu

Emuzičar Procjenu

>